×
×

Gratis offertes voor het plaatsen van vloerverwarming

Aarzel niet om een professionele vakman te contacteren voor het leggen van je vloerverwarming. Niet alleen zal hij je systeem tot in de puntjes kunnen afwerken, hij kan je ook het nodige advies geven.

Geen tijd of geen zin om zelf een vakman te zoeken? Wij doen het voor jou! Geef aan wat je precies wenst uit te voeren, en wij gaan op basis van jouw gegevens op zoek naar geschikte vakmannen. Zij zullen je vervolgens elk een offerte op maat voorleggen, zodat je rustig kan vergelijken.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

vloerverwarming-leggen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Prijs van vloerverwarming: Overzicht van richtprijzen

De laatste jaren is vloerverwarming helemaal ingeburgerd. In nieuwbouwwoningen wordt het tegenwoordig bijna standaard geïmplementeerd. Iedereen is dan ook overtuigd van de vele voordelen van het verwarmingssysteem.

Maar hoeveel kost het eigenlijk om vloerverwarming te laten leggen? Wat is de prijs van vloerverwarming? En wat bepaalt net de prijs van vloerverwarming? In dit artikel zoeken we het uit.

In dit artikel:


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Vloerverwarming laten leggen in huis? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een heerlijk verwarmde vloer!

Benieuwd naar het tarief van een professionele vakman?

Vergelijk prijzen van vloerverwarming specialisten in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een aangenaam warme vloer in de winter, wie droomt er niet van? Laat het niet bij dromen blijven, en stap binnenkort al blootvoets door je huis. Vraag hier gratis offertes aan, en vergelijk!

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
vloerverwarming specialisten

aanvraag starten


vloerverwarming © Shutterstock - De prijs van vloerverwarming hangt af van verschillende factoren, zoals bv. de totale oppervlakte en het gekozen systeem.

Welke factoren bepalen de prijs van vloerverwarming?

Voor we een inschatting geven van de prijs voor jouw vloerverwarming, is het interessant om eens te kijken welke factoren juist een invloed hebben op de prijsbepaling. Dit helpt ons om de prijs van vloerverwarming beter te begrijpen.

Dit is een lijst van factoren die een invloed kunnen hebben op de prijs.

Hoofdverwarming of bijverwarming

Vloerverwarming kan zowel als hoofdverwarming of als bijverwarming gelegd worden. In het geval van hoofdverwarming zal de vloerverwarming het enige warmteafgiftesysteem in een bepaalde ruimte zijn. In het geval van bijverwarming zal er naast vloerverwarming nog een ander warmteafgiftesysteem zijn, zoals radiatoren. In de meeste gevallen wordt vloerverwarming als hoofdverwarming gelegd.

De keuze tussen vloerverwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming zal een invloed hebben op hoe de leidingen moeten worden gelegd. Bij vloerverwarming als hoofdverwarming heb je immers een grotere capaciteit nodig. Dit betekent dat de hele vloeroppervlakte moet worden gedekt, en dat de leidingen dichter tegen elkaar moeten liggen.

De leidingen van een vloerverwarmingssysteem kunnen op 10cm, 15cm of 20cm afstand van elkaar liggen. Bij hoofdverwarming kiest men voor een afstand van 10cm, voor bijverwarming kiest men eerder voor 15cm of 20cm.

Aangezien de hele vloeroppervlakte moet worden gedekt, en de leidingen dichter bij elkaar moeten liggen, zal je in totaliteit ook meer leidingen moeten leggen. Hierdoor is vloerverwarming als hoofdverwarming duurder.

vloerverwarming leggen © Shutterstock - Of het systeem zal dienen als hoofdverwarming of als bijverwarming, zal mee een invloed uitoefenen op de prijs

Type vloerverwarming

Het type vloerwarming is een tweede factor die een invloed uitoefent op de uiteindelijke kostprijs. Er zijn immers verschillende soorten vloerverwarming waaruit je kan kiezen.

Het meest traditionele systeem is het systeem op basis van warm water. In dit geval worden leidingen in de vloer geplaatst volgens een slakkenhuispatroon. Deze leidingen zijn aangesloten op je CV-ketel, en die laat warm water door de leidingen stromen. Binnen de systemen op warm water kan je ook nog een onderscheid maken tussen het nat systeem en het droog systeem.

Daarnaast kan je ook nog kiezen voor elektrische vloerverwarming. In plaats van met leidingen zal men hier werken met dunne matten. Elektrische vloerverwarming is doorgaans goedkoper in aanschaf dan vloerverwarming op warm water. De verbruikskosten liggen wel hoger, aangezien stroom duurder is dan gas. Elektrische vloerverwarming is dan ook enkel geschikt voor kleinere ruimtes, aangezien anders de verbruikskosten te hoog zullen oplopen.

Tot slot kan je ook nog kiezen voor het infrezen van vloerverwarming. Dit wordt vaak toegepast bij bestaande vloeren. De prijs van dit systeem is doorgaans iets goedkoper dan vloerverwarming op warm water.

Later in dit artikel gaan we dieper in op alle soorten vloerverwarming en hun prijs.

Oppervlakte

Uiteraard speelt ook de oppervlakte van de vloer een bepalende rol in de prijs. Hoe groter de vloeroppervlakte, hoe meer leidingen gelegd moeten worden, en hoe meer werk moet gestoken worden in het leggen van de leidingen. Een grotere oppervlakte zorgt dus doorgaans voor een hogere prijs.

Niet enkel de prijs van de vloerverwarming zelf zal hoger liggen. Ook de prijs voor het afwerken van de vloer ligt hoger. Het gaat dan om het plaatsen van de dekvloer en de vloerbedekking.

Manier van aanleggen

Bij het overlopen van de soorten vloerverwarming zagen we al dat vloerverwarming op basis van warm water op verschillende manieren kan worden aangelegd. Men maakt een onderscheid tussen het nat systeem en het droog systeem. Welk systeem best wordt gevolgd, hangt af van de beschikbare ruimte en van het type woning (nieuwbouw of bestaande woning).

De keuze tussen natbouw en droogbouw zal ook een invloed uitoefenen op de prijs. Het droog systeem is gemiddeld iets duurder dan het nat systeem.

vloerverwarming plaatsen © Shutterstock - Ook de manier van aanleggen heeft een invloed op de prijs. Een nat systeem, zoals in dit voorbeeld, is doorgaans iets goedkoper

Afwerking van de vloer

Na het leggen van de leidingen is het werk natuurlijk nog niet ten einde. De vloer moet nog verder worden afgewerkt, wat uiteraard ook z’n prijs heeft.

Na het leggen van de leidingen wordt eerst nog een dekvloer gelegd. Afhankelijk van het systeem komen de leidingen van de vloerverwarming in de dekvloer of onder de dekvloer te liggen.

Tot slot wordt de vloer verder afgewerkt met de vloerbedekking. Hier heb je uiteraard vele mogelijkheden. Ook de keuze van de vloerbedekking zal een grote invloed uitoefenen op de prijs.

Installatie

Een deel van de prijs van vloerverwarming gaat naar de installatiekosten. Laat je de vloerverwarming leggen door een professionele vakman, dan zal je daar uiteraard een prijs voor moeten betalen. Hoeveel die prijs is, dat verschilt van vakman tot vakman. Je doet er goed aan om offertes aan te vragen en prijzen te vergelijken.

Je kan er ook voor kiezen om de vloerverwarming zelf te leggen, om zo te besparen op de prijs. Maar denk eraan dat het leggen van vloerverwarming de nodige vakkennis vereist. Indien na de installatie blijkt dat je fouten hebt gemaakt, moet vaak de hele vloer terug worden uitgebroken, wat uiteraard een dure grap is. Voel je je niet zeker, dan speel je best op veilig, en roep je de hulp in van een specialist.

Moeilijkheidsgraad

Je moet ook rekening houden met de moeilijkheidsgraad van jouw vloer. Heeft de vloer een speciale ondervloer nodig? Zijn er moeilijke hoeken of kanten aan de vloer? Is de vloer wel vlot bereikbaar? Het zijn allemaal factoren waarmee rekening wordt gehouden bij de prijsbepaling.

Bijkomende kosten

Tot slot kunnen soms ook bijkomende kosten worden aangerekend. Moet er bijvoorbeeld eerst nog een oude vloer worden uitgebroken? Moeten er nog oude radiatoren verwijderd worden? Moet de aansluiting van de vloerverwarming op de CV-ketel via een speciaal traject verlopen?

In sommige gevallen wordt er ook voor gekozen om extra accessoires aan het systeem toe te voegen, zoals een pompschakelaar. Deze accessoires optimaliseren de installatie naar prestaties toe.

Soorten vloerverwarming met richtprijs

We haalden al aan dat je kan kiezen uit verschillende soorten systemen van vloerverwarming. Laten we eens kijken hoeveel elke systeem ongeveer kost.

vloerverwarming nat systeem © Shutterstock - De prijs voor het nat systeem zal schommelen rond de 30 à 50 euro per m².

Vloerverwarming nat systeem

Vloerverwarming op basis van warm water kan gelegd worden volgens het nat systeem en het droog systeem. Het nat systeem is de meest traditionele vorm. Bij deze methode worden de leidingen in de dekvloer geplaatst.

De prijs voor vloerverwarming volgens natbouw kan variëren, al naargelang de wijze waarop de leidingen worden bevestigd. Leidingen kunnen worden bevestigd op metalen netten of op noppenplaten, of ze kunnen worden vastgeniet op het onderliggende isolatiemateriaal.

De prijs voor het nat systeem zal schommelen rond de 30 à 50 euro per m².

Lees meer over de kenmerken en de voordelen van nat systeem vloerverwarming.

vloerverwarming droog systeem © Shutterstock - De prijs voor het droog systeem ligt over het algemeen zo’n 20% hoger dan die van het nat systeem.

Vloerverwarming droog systeem

Bij het droog systeem worden de leidingen niet in de dekvloer, maar wel in de onderliggende isolatielaag geplaatst. Dit systeem is redelijk nieuw, en heeft als voordeel dat de dekvloer in dit geval niet zo dik hoeft te zijn. Droogbouw wordt daarom vooral toegepast bij vloeren die beperkt zijn in opbouwhoogte.

In het isolatiemateriaal worden sleuven aangebracht, waarin metalen goten worden geplaatst. In deze goten komen dan de leidingen te liggen. De isolatielaag wordt vervolgens afgedekt met een metalen plaat, zodat de warmte goed naar de vloeroppervlakte wordt geleid.

De prijs voor het droog systeem ligt over het algemeen zo’n 20% hoger dan die van het nat systeem.

Lees meer over de kenmerken en de voordelen van droog systeem vloerverwarming.

vloerverwarming infrezen © Shutterstock - De kostprijs voor het infrezen schommelt rond de 30 à 45 euro per m².

Vloerverwarming infrezen

Indien je vloerverwarming wil leggen in een bestaande vloer, dan is het meestal te kostelijk om de vloer volledig uit te breken. In dit geval kiest met voor het infrezen van vloerverwarming.

Bij deze methode worden er sleuven gefreesd in de bestaande dekvloer. In deze sleuven komen dan de leidingen voor de vloerverwarming te liggen.

Infrezen is niet enkel interessant omdat je met deze methode vloerverwarming kan leggen in een bestaande vloer, het is ook interessant op vlak van prijs. De kostprijs voor het infrezen is doorgaans iets goedkoper dan dat van vloerverwarming volgens het nat systeem. Ga uit van een kostprijs die schommelt rond de 30 à 45 euro per m².

Lees meer over de werking en de voordelen van vloerverwarming infrezen.

elektrische vloerverwarming © Shutterstock - De prijs van elektrische vloerverwarming schommelt tussen de 50 en de 70 euro per m².

Elektrische vloerverwarming

Tot slot kan je ook nog kiezen voor elektrische vloerverwarming. Verwarmen op basis van elektriciteit is erg duur, waardoor elektrische vloerverwarming vaak enkel wordt geplaatst als bijverwarming. Je kan er uiteraard ook voor kiezen om de elektrische vloerverwarming te koppelen aan een systeem van zonnepanelen, om op die manier de verbruikskosten te drukken.

Elektrische vloerverwarming kan op verschillende manieren gelegd worden. In de meeste gevallen wordt gekozen voor elektrische matten.

Afhankelijk van het systeem dat je kiest kan de prijs van elektrische vloerverwarming schommelen tussen de 50 en de 70 euro per m².

Lees meer over de kenmerken en de voordelen van elektrische vloerverwarming.

Vloerverwarming zelf leggen of laten leggen?

vloerverwarming specialist © Shutterstock - Vloerverwarming leggen is niet altijd eenvoudig. Aarzel niet om de hulp in te roepen van een specialist

Om te besparen op de kostprijs, zou je ervoor kunnen kiezen om de vloerverwarming zelf te leggen. Je bespaart dan immers op de installatiekosten die een vakman je aanrekent.

Maar ook vloerverwarming zelf plaatsen kost geld. Je moet immers alle benodigde materialen aankopen. Denk maar aan het isolatiemateriaal, de leidingen, de koppelingen, de verdeelunit, de thermostaat, het cement, enz.

Je betaalt al snel 15 à 25 euro per vierkante meter aan materialen, wat je natuurlijk niet zelf moet aankopen indien je een specialist laat komen.

Je moet dus zelf de afweging maken wat voor jou de moeite waard is. De kostprijs zal misschien iets lager liggen indien je zelf aan de slag gaat, maar met een vakman bespaar je niet enkel geld, maar ook tijd en moeite uit. Bovendien ben je zeker dat de vloerverwarming op een correcte manier geplaatst wordt.

Om te besparen op de installatiekosten kan je ook offertes aanvragen bij meerdere installateurs van vloerverwarming, en hun prijzen vergelijken. Zo weet je zeker dat je niet teveel betaalt voor de installatie.

Gratis offertes voor het plaatsen van vloerverwarming

Via onderstaand offerteformulier vraag je in één klap meerdere offertes aan, zodat je meteen meerdere prijzen kan vergelijken van specialisten in de buurt. Zo kan je soms tot wel honderden euro's besparen op de totale kostprijs.

Alle offertes zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Niets te verliezen dus.


vloerverwarming specialisten
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Wat is de prijs van vloerverwarming?
Waarom elektrische vloerverwarming?
Offertes voor vloerverwarming