×
×

Gratis offertes voor het plaatsen van vloerverwarming

Aarzel niet om een professionele vakman te contacteren voor het leggen van je vloerverwarming. Niet alleen zal hij je systeem tot in de puntjes kunnen afwerken, hij kan je ook het nodige advies geven.

Geen tijd of geen zin om zelf een vakman te zoeken? Wij doen het voor jou! Geef aan wat je precies wenst uit te voeren, en wij gaan op basis van jouw gegevens op zoek naar geschikte vakmannen. Zij zullen je vervolgens elk een offerte op maat voorleggen, zodat je rustig kan vergelijken.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

vloerverwarming-leggen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Vloerverwarming met parket: Is het mogelijk? En waarop letten?

Vloerverwarming is een verwarmingssysteem dat een aangename soort warmte verspreid in een ruimte. Eén van de vele voordelen van vloerverwarming is dat het te combineren is met vele soorten vloerbedekking.

Ook houten parketvloeren zijn geschikt om gecombineerd te worden met vloerverwarming. Maar toch zijn er bij parketvloeren een aantal aandachtspunten. Zo kunnen niet alle houtsoorten evengoed overweg met vloerverwarming. In dit artikel leggen we uit hoe je best te werk gaat bij het plaatsen van vloerverwarming onder een parketvloer.

In dit artikel:

Welke houtsoorten zijn geschikt voor vloerverwarming?

vloerverwarming parket © Shutterstock - Vloerverwarming is zeker te combineren met parket, maar niet elke houtsoort is even geschikt

Zoals al vermeld in de inleiding, is niet elke parketvloer even geschikt om gecombineerd te worden met vloerverwarming. Vooral parketvloeren van meerlaags hout zijn erg geschikt om gecombineerd te worden met vloerverwarming. Dit zijn namelijk parketvloeren die goed overweg kunnen met schommelingen in de relatieve luchtvochtigheid.

De begrippen die daarbij vaak aan bod komen, zijn lamelplanken en multiplanken. Vaak worden deze begrippen door elkaar gebruikt, maar er is wel degelijk een verschil. Dat is trouwens ook te merken in de prijs. Multiplanken zijn nu eenmaal van betere kwaliteit. Door ze te combineren met een toplaag van massief hout krijg je een uitstekende parketvloer die je bovendien kan combineren met vloerverwarming. Lamelplanken zijn iets goedkoper dan multiplanken, maar ze zullen ook wel iets sneller slijten.

Veel mensen verkiezen uiteraard een parketvloer uit massieve houten planken, omwille van de authentieke look. Maar dit type vloer is niet altijd geschikt voor vloerverwarming. Het probleem is immers dat ze kunnen gaan ‘werken’ onder invloed van temperatuurverschillen of verandering in de luchtvochtigheid, waarna ze kromtrekken of scheuren.

Het is wel degelijk mogelijk om massieve houten planken te combineren met een systeem van vloerverwarming. Maar dan moet je wel de juiste houtsoort kiezen. Houtsoorten die geschikt zijn voor vloerverwarming, zijn bv. eik, padouk, afzelia, teak, kambala, wenge en merbau. Houtsoorten die je beter niet kiest, zijn kers, beuk, noot en es. Dit zijn namelijk houtsoorten die teveel zullen werken.

Voorts is het ook van belang dat de planken dik genoeg zijn. Ook moet een massieve houtvloer altijd zwevend gelegd worden, wat niet ideaal is voor de warmteafgifte.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Vloerverwarming laten leggen in huis? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een heerlijk verwarmde vloer!

Benieuwd naar het tarief van een professionele vakman?

Vergelijk prijzen van vloerverwarming specialisten in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een aangenaam warme vloer in de winter, wie droomt er niet van? Laat het niet bij dromen blijven, en stap binnenkort al blootvoets door je huis. Vraag hier gratis offertes aan, en vergelijk!

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
vloerverwarming specialisten

aanvraag starten


vloerverwarming parket © Shutterstock - Vloerverwarming is zeker te combineren met parket, maar niet elke houtsoort is even geschikt

Wat is de invloed van relatieve luchtvochtigheid op hout?

De luchtvochtigheidsgraad in een ruimte heeft een invloed op alle objecten die van hout gemaakt zijn, zo ook houten vloeren. En bij massief houten vloeren is het effect des te groter.

Is er een lage luchtvochtigheid, dan zal het vocht uit het hout wegtrekken, en zal het hout als gevolg hiervan inkrimpen. Bij een hoge luchtvochtigheid gebeurt net het omgekeerde. In dit geval zal hout het vocht net opnemen, en zal het hout hierdoor uitzetten.

Idealiter hanteer je in ruimtes met een massieve houten vloer best een luchtvochtigheidsgraad die schommelt tussen de 45% en de 65%. Vaak daalt de luchtvochtigheidsgraad in de winter, omwille van de verwarming die we dan opzetten. Gedurende de wintermaanden is het daarom soms nodig om de ruimte extra te bevochtigen met een luchtbevochtiger.

Zoals al aangegeven hebben vooral massieve plankvloeren veel last van schommelingen in de relatieve luchtvochtigheidsgraad. Meerlaags hout is hier minder gevoelig voor. Ze hebben een heel specifieke structuur, en zullen minder naadvorming vertonen.

Hoe vloerverwarming plaatsen bij parketvloeren?

vloerverwarming plaatsen © Shutterstock - Bij het aanbrengen van vloerverwarming onder een parketvloer moet je rekening houden met een aantal belangrijke aandachtspunten.

Bij het aanbrengen van vloerverwarming onder een parketvloer moet je rekening houden met een aantal belangrijke aandachtspunten. Het eerste aandachtspunt is de warmteweerstand. Belangrijk is om geen ongewenste luchtlagen onder de parketvloer te creëren, die de warmte tegenhouden. Net daarom is het verstandig om de houten planken op de ondergrond te verlijmen. Gebruik hiervoor bij voorkeur een speciale lijm die geschikt is voor vloerverwarming.

Het is ook mogelijk om de houten vloer zwevend te leggen, maar net dan creëer je een luchtlaag onder de houten vloer. Hierdoor daalt het rendement van je vloerverwarming.

Belangrijk is dus om de warmteweerstandscoëfficiënt of Rc-waarde zo klein mogelijk te houden. De maximale Rc-waarde mag slechts 0,17 m² K/W bedragen. Zoniet zal de parketvloer de warmte te fel tegenhouden.

Waarop letten bij de plaatsing van vloerverwarming bij parketvloeren?

Bij het plaatsen van vloerverwarming moet op een aantal zaken gelet worden. Zoals je al in dit artikel kon ontdekken, zijn houten planken gevoelig aan schommelingen in vochtigheid en temperatuur. Daarom is het verstandig om de houten planken al een aantal dagen op voorhand in de ruimte te leggen, en ze daar te laten rusten. Hierdoor kunnen ze acclimatiseren, en is de schok in temperatuur of luchtvochtigheid niet zo groot.

Voorts is het ook verstandig om de vloerverwarming uit te schakelen bij het leggen van de parketvloer.

Tot slot is ook de keuze van je verwarmingsketel een aandachtspunt. Felle temperatuurschommelingen bij de combinatie tussen vloerverwarming en parket moeten dus vermeden worden. Daarom kan je best kiezen voor een modulerende HR-ketel. Dit soort ketels anticipeert op je warmtebehoefte, en past z’n werking hieraan aan. De temperatuur van de vloer kan op die manier vrij constant blijven, wat je parketvloer ten goede komt.

vloerverwarming houten vloer © Shutterstock - Bij het aanbrengen van vloerverwarming onder een parketvloer moet je rekening houden met een aantal belangrijke aandachtspunten.

Tegelvloer met parketlook als alternatief

Vloeren in beton of keramiek zijn in principe veel geschikter in combinatie met vloerverwarming, omdat steenachtige vloeren de warmte veel beter geleiden. Je systeem van vloerverwarming zal dus veel beter voelbaar zijn dan bij houten vloeren.

Maar misschien ben je wel fan van de unieke uitstraling die houten vloeren hebben, en wil je dus absoluut voor hout gaan. In dat geval bestaan er misschien wel interessante alternatieven.

Zo zijn er keramische tegels op de markt te verkrijgen, die de look hebben van een houten vloer. Deze tegels met parketlook hebben als voordeel dat ze de warmte van de vloerverwarming veel beter geleiden, en bovendien kan je genieten van die unieke houtlook.

Vergis je niet, de houtlook van de tegels lijkt zo levensecht, dat je nauwelijks nog het verschil kan onderscheiden met echte houten vloeren. Het is dus zeker het overwegen waard.

Gratis offertes voor het plaatsen van vloerverwarming

Laat je vloerverwarming steeds leggen door een ervaren specialist. Via onderstaande vragenlijst vraag je meteen meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio. Zo kan je in één klap meerdere prijzen vergelijken, en steeds de beste deal bekomen.

Bovendien zijn alle offertes die je ontvangt volledig gratis en vrijblijvend.


vloerverwarming specialisten
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Wat is de prijs van vloerverwarming?
Waarom elektrische vloerverwarming?
Offertes voor vloerverwarming